Järvenpään kuntavaalitulos 2021

Ajattelin vielä palata parin viikon takaisiin kuntavaaleihin ja niiden tulokseen Järvenpäässä. Äänestysaktiivisuus oli vaaleissa harmillisen matala niin koko Suomessa, eikä Järvenpää ollut tässä poikkeus. Järvenpään äänioikeutetuista 51,9 % äänesti. Tilastokeskus tarjoaa äänestysaktiivisuustilastoa vuodelta 1976 ja tuona aikana kuntavaalien äänestysaktiivisuus on ollut Järvenpäässä näitä vaaleja matalampi vain vuoden 2000 vaaleissa (49,8 %). Naiset äänestivät hieman aktiivisemmin kuin miehet. Järvenpäässä naisten äänestysaktiivisuus oli 53,50 % ja miesten vastaavasti 50,20 %. 

Puolueista SDP ja Perussuomalaiset saivat lisää valtuustopaikkoja. SDP kasvatti paikkamääräänsä yhdellä (11 paikkaa) ja Perussuomalaiset kuudella (10 paikkaa). SDP, Kokoomus ja Perussuomalaiset olivat kolme suurinta puoluetta ja saivat yhteensä kaikista annetuista äänistä n. 60 %. Valtuustopaikkoja menetti useampi puolue. Järvenpää Plus menetti 3 paikkaa sekä Vihreät, Keskusta, Kristillisdemokraatit ja Vasemmistoliitto kaikki yhden paikan.

Äänestysalueittaisissa tuloksissa SDP, Kokoomus ja Perussuomalaiset olivat kolme suurinta puoluetta vaihtelevalla keskinäisellä järjestyksellä jokaisella äänestysalueella Kaakkola-Vanhakylä-Loutin aluetta lukuunottamatta. SDP oli suosituin puolue Keskustan ja Kinnarin äänestysalueilla. Kokoomus oli suosituin puolue Kaakkola-Vanhakylä-Loutin, Terhola-Satumetsä-Mikonkorven ja Haarajoki-Pietilä-Myllyn alueilla. Perussuomalaiset taas olivat suosituin puolue Nummenkylä-Peltola-Isokydön sekä Wärtsilä-Jampan alueilla. 

Tekstissä olevat kuviot perustuvat Tilastokeskuksen tarjoamaan vaalidataan.